oranje tompouce aanbieding

Hollands Oranje in de uitverkoop!

Nederland zit in een financiële crisis en de Oranje delicatessen zijn massaal in de uitverkoop! Dat blijkt uit het onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingswebsite Yenom.nl die dit jaar wederom de Oranje producten onder de loep heeft genomen.


Koninginnedag is een nationale feestdag met traditionele Nederlandse producten zoals de Oranje Tompouce, Oranje Bitter en Oranje Vla. Yenom heeft de aanbiedingen voor deze producten van alle 25 supermarktketens en 5 slijterijketens van Nederland vergeleken met de aanbiedingen van de afgelopen twee jaar.

Opvallend dit jaar is dat naast het feit dat de delicatessen bij ruim 20% meer supermarktketens in de aanbieding zijn, vooral dat de prijzen het laagst niveau hebben van de laatste 3 koninginnedagen. Was er in 2011 nog een duidelijke stijging van de aanbiedingsprijzen ten opzichte van 2010, dit jaar zijn de prijzen fors gedaald. De prijzen zijn zelfs lager dan in 2010, iets wat maar weinig voorkomt bij de supermarkten gezien de stijgingen van de inkoop/grondstofprijzen.

De Oranje vla is dit jaar met gemiddeld € 1,26 per liter 8% goedkoper dan vorig jaar en zo’n 3% goedkoper vergeleken met de € 1,30 per liter in 2010. Oranje Bitter met een gemiddelde aanbiedingprijs van € 5,59 voor 50 cl daalt van de onderzochte producten met bijna 5% het minst dit jaar.

De grootste daling van bijna 20% is te zien bij de oranje tompouce. Dit jaar betaalt men gemiddeld € 0,42 per tompouce tegen € 0,51 vorig jaar. Zelfs ten opzichte van de aanbiedingsprijs in 2010 is er een daling van zo’n 10%. Deze daling komt deels doordat een aantal duurdere supermarkten de tompouce dit jaar niet meer in de aanbieding heeft, maar grotendeels komt de daling doordat ruim een derde van de supermarktketens de aanbiedingsprijzen verder heeft verlaagd.

Is door het gedaalde consumenten vertrouwen het Hollandse Oranje zijn glans verloren en gaat Oranje in de uitverkoop, of willen de supermarkten met scherpe aanbiedingen de consument naar hun winkel lokken? Als dit laatste het geval is, kan dat met het EK in het vooruitzicht deze zomer nog wat vuurwerk gaan opleveren.