bockbier aanbiedingen

Bokbier 60% duurder in zuiden van Nederland

Met de herfst in de aantocht en de dalende temperaturen is het weer Bokbier seizoen. Supermarkten geven traditioneel hoge kortingen op de welbekende 6-pack bokbier. Maar de verschillen in de diverse regio’s van Nederland lopen sterk uiteen. Voor een aantal merken betaalt de consument in het zuiden en oosten van Nederland tot wel 60% meer voor een 6-pack bokbier. Dit blijkt uit een analyse van de bokbier aanbiedingen door Yenom.nl, vergelijkingsite voor supermarkt- en slijterij aanbiedingen.

Yenom.nl heeft de bokbieraanbiedingen van alle supermarkten in 2009 en 2010 met elkaar vergeleken. De cijfers over de aanbiedingen in week 40 en 41 geven aan dat voor Amstel Bockbier en Hertog Jan Bockbier het prijsverschil tussen de aanbieding in de goedkoopste en de duurste supermarkt ruim 60% is. Voor de andere 3 populaire bokbier als Bavaria Hooghe Bock, Grolsch Herfstbok en Heineken Tarwebok bedraagt het verschil minder, maar nog steeds ruim 33%. Opmerkelijk hierbij is dat alle merken het voordeligst te kopen zijn bij de supermarkten in het westen, midden en noord-westen van het land. Hoogvliet, Boni, Dekamarkt, Vomar en Deen geven de hoogste kortingen en hebben ook de laagste prijzen.

In het oosten en zuiden zijn de prijzen dus aanzienlijk hoger. Jan Linders spant de kroon. Deze supermarkt is voor alle genoemde bokbieren het duurst. Voor de merken Grolsch en Heineken wordt de super uit het zuiden vergezeld door Sanders en Poiesz. Supermarktketens Emté en Golff zijn weliswaar een stuk goedkoper dan vorige jaar, maar toch zijn ook zij dit jaar gemiddeld bijna 30% duurder dan de supermarkten in de westelijke helft

Wat ook opvalt is dan van de grote landelijke ketens als Albert Heijn, C1000 en Jumbo zich dit jaar vooralsnog afzijdig houden van stunten met bokbier. Deed AH vorige jaar nog mee met een ‘2e halve prijs’ actie, dit jaar heeft ’s lands grootste supermarktketen nog geen bokbier in de aanbieding. Andere grote ketens als Dirk van de Broek, Spar en Super de Boer hebben wel bokbieren in de aanbieding, maar qua aanbiedingsprijs blijven ze in de middenmoot.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de 5 populairste bokbieren. Per merk staat de hoogste aanbiedingsprijs, de gemiddelde aanbiedingsprijs en de laagste aanbiedingsprijs. Voor de actieknallers staat er ook de supermarkt waar de aanbieding geldig was bij. De gemiddelde aanbiedingsprijs is overigens ten opzichte van 2009 vrijwel gelijk gebleven. Alleen Hertog Jan Bockbier is ondanks de korting voor de bierliefhebber toch 4% duurder geworden.

 
Hoogst
Gemiddeld
Laagst
Laagste prijs bij
Amstel Bockbier
€ 3,99
€ 3,36
€ 2,49
Bavaria Hooghe Bock
€ 3,99
€ 3,40
€ 2,99
Grolsch Herfstbok
€ 3,99
€ 3,60
€ 3,00
Heineken Tarwebok
€ 3,99
€ 3,49
€ 2,99
Hertog Jan Bockbier
€ 4,79
€ 3,80
€ 3,00

Noot: Prijzen zijn omgerekend naar een standaard 6-pack. Alleen de merken die bij tenminste 8 supers in de aanbieding zijn, zijn in de analyse meegenomen. Meeste aanbiedingen uit week 40 en 41 zijn niet meer actueel.


Verder lijkt Bokbier in populariteit te groeien. Het aantal zoekopdrachten op bokbier is fors gestegen ten aanzien van 2009. De statistieken van Yenom.nl signaleren nog een andere trend; namelijk dat de bokbier drinker een ruimer en luxer assortiment aangeboden krijgt in de supermarkt. Waren er vorig jaar 8 verschilende merken in de aanbieding, dit jaar zijn dat er 11. Of met deze trend samenhangt dat Bokbier steeds vaker als Bockbier geschreven wordt, is niet bekend. Misschien past de chiquere benaming beter bij het product.

Bekijk hier alle actuele Bockbier aanbiedingen.