wintergroenten

Dit jaar minder korting op de wintergroentes

Met het gure winterweer van de afgelopen weken heeft Yenom de wintergroentes van de afgelopen 13 weken (week 47 t/m 6) geanalyseerd. Hierbij zijn de winter groente aanbiedingen van 15 supermarkten (Albert Heijn, Boni, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar) vergeleken met de aanbiedingen uit dezelfde 13 weken van het jaar ervoor.

Typische groentes die veel in de aanbieding zijn in de winter zijn: boerenkool, hutspot, peen, prei, spitskool, spruiten, zuurkool. Opvallend is dat van deze groenten spruiten in beide jaren het meeste in de aanbieding zijn, gevolgd door boerenkool en peen.

Het totaal aanbiedingen is beide jaren gelijk gebleven echter is er wel verandering in kortingsacties. Zo zijn het aantal multibuy acties gehalveerd in aantal. Waren er in 2014 nog 27 aanbiedingen met 50% korting, dit jaar is dat gedaald naar 16 aanbiedingen. Ook de andere kortingsacties zijn gedaald in aantal. Vooral boerenkool is dit jaar minder scherp geprijsd, in 2014 waren nog een kwart van de boerenkool aanbiedingen met 50% korting dit jaar is dat net 6% van de boerenkool aanbiedingen.

Het aantal aanbiedingen per supermarkten verschillen per jaar, de sterkste dalers zijn Coop (-50%), Plus, (-46%) en Deen (-28%). Bij de stijgers in het aantal aanbiedingen zitten vooral regionale supermarkten Hoogvliet (+100%), Dekamarkt (+75%) en EMTE (+50%).

Multibuy wintergroenten