koffiecups

Koffiepads op z'n retour, koffiecups zijn hot

Al bijna 15 jaar maken de Nederlandse koffiedrinkers gebruik van de koffiepads. Jarenlang bleef het aantal koffiepad aanbiedingen stijgen, echter deze trend is op z'n retour. Voor het eerst zijn er minder koffiepad aanbiedingen en stijgt het aantal espresso, bonen en cups aanbiedingen.

Yenom heeft de koffie aanbiedingen van 20 weken (w45 2014 t/m w12 2015) vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Hierbij zijn de koffie aanbiedingen van 17 supermarkten meegenomen (Albert Heijn, Attent, Boni, C1000, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar, Vomar).

Het aantal koffie aanbiedingen in de 20 weken is met 9% gestegen ten opzichte van de periode vorig jaar. In de afgelopen jaren was een stijging vaak veroorzaakt door meer Senseo en koffiepad huismerk aanbiedingen, echter dit jaar is er voor het eerst een daling te zien in het aantal koffiepad aanbiedingen. Waren er vorig jaar nog 158 koffiepad aanbiedingen dit jaar is dat gedaald naar 121 aanbiedingen, een daling van maar liefst 23 procent. Daartegenover zijn espresso, bonen en cups sterk gestegen in het aantal aanbiedingen en te samen nagenoeg gelijk aan het aantal koffiepad aanbiedingen. Espresso koffie is met 8% gestegen t.o.v. vorig jaar. Verse bonen zijn gelijk gebleven maar cups en capsules zijn explosief gestegen, een verzesvoudiging. In de eerste 12 weken van 2015 zijn er meer cups in de aanbieding geweest dan in de eerste 36 weken van 2014.

In de grafiek zijn het aantal koffiecups aanbiedingen te zien van week 45 2013 t/m week 12 2015. Niet alleen de frequentie van aanbiedingen neemt toe maar ook het aantal per week stijgt. Zoals bij de gemalen koffie en koffiepads is Douwe Egberts hetmerk met de meeste aanbiedingen, echter het is opvallend dat er bij de koffiecups veel huismerk aanbiedingen zijn.

Ondanks dat de koffiepads over het hoogte punt heen lijken te zijn en verse bonen en koffiecups sterk in opkomst zijn blijft nog altijd ruim de helft van de aanbiedingen voor de traditionele gemalen filterkoffie.

aantal koffiecup aanbiedingen